Succesvolle lezing over het requisitoir door ovj mr. Nijkerk

Mr. Nijkerk start zijn lezing over pleiten

Op zaterdag 6 oktober 2018 organiseerde de AJV een mooie lezing in het studiecentrum Amsterdam. Na wat schuiven met de tafels na afloop van de tweede algemene ledenvergadering, kon de lezing beginnen. Onze gast was mr. Willem Nijkerk, hij heeft al eerder een lezing voor de AJV verzorgd. Deze keer gaf hij tips naar vorm en inhoud voor een goed requisitoir.

Willem Nijkerk is officier van justitie, hoewel hij een leidinggevende functie heeft, houdt hij ook regelmatig requisitoir in bepaalde zaken. Nijkerk gaf voor de vorm van een goed requisitoir (spreek uit als rekwiesitoor en niet als rekwiesitwaar) een mooi lijstje met tips dat we mee mochten nemen. Tijdens de lezing werden de tips stuk voor stuk doorgenomen. Houd rekening met alle partijen. Daarbij volgt hij de oude Griekse regels voor het debat ethos, pathos en logos. Als je meer wilt lezen over de Griekse regels voor het debat is het boek Classical rhetoric for the modern student van Corbett en Connors wel een aanrader. Ook de houding, rust en contact met de aanwezigen kwamen aan de orde.

De leden luisteren aandachtig naar alle tips

De tips op de inhoud gingen vooral over de artikelen 348 en 350 Sv. De aspecten van 348 Sv doorloop je alleen als er iets mis is. Als alles op dat punt in orde is, kun je 348 Sv gewoon laten zitten. De vereisten van 350 Sv zal de ovj altijd doorlopen in zijn requisitoir, omdat de rechter hierop zijn vonnis baseert. De aandacht voor de context is altijd van belang. Als voorbeeld vertelde Nijkerk over de zaak waarbij een ruit werd ingegooid van een restaurant en een vlag werd meegenomen. Gewoonlijk is dat vernieling en diefstal, waar (bij een first offender) vaak een geldboete als straf wordt opgelegd. Nu het een Israëlisch restaurant betrof, was er veel media aandacht voor de zaak en werd in plaats van een geldboete gevangenisstraf opgelegd. (Lees meer over deze casus). Daarmee zie je dat de context bij de feiten enorm van belang is voor een goed inhoudelijk requisitoir.

Als afsluiting werd nog gerefereerd aan Saskia Belleman, de rechtbankverslaggever van De Telegraaf. Zij is een van de weinigen die het goed doet op Twitter. Ze oordeelt niet, maar geeft de feiten weer en verstrekt informatie. Als je op twitter zit, is zij wel de moeite waard om te volgen.

Na de lezing hebben we weer heerlijk geluncht en uitgebreid bijgepraat. Zelfs onze geweldige docent Europees recht, en tevens het ‘jongste’ lid van onze vereniging, mr. dr. Jan Willem Sap, kwam nog even langs voor een praatje en een broodje.

Wij hopen Willem Nijkerk volgend jaar weer te mogen begroeten tijdens een van onze inspirerende lezingen! Graag zien we jullie de volgende keer weer.

Het bestuur van de AJV

%d bloggers liken dit:
Spring naar toolbar