Gerechtshof 7 augustus 2018

07 augustus 2018, Amsterdam – We waren vandaag bij een zaak voor de meervoudige kamer handelskamer Bouw en Vastgoed bij het Gerechtshof. Vanmorgen was de comparitie gepland.

De leden waren toe aan een leuk zomeruitje!

Het was een bijzondere zaak met een verrassende wending. Het geschil ging over de koop van een woning uit 1920. De koopovereenkomst bevatte een ouderdomsclausule. Het geschil ging over het feit of er sprake was van een constructiefout naar de maatstaven uit de tijd waarin de woning gebouwd was of dat er sprake was van ‘ouderdom’ die onder de ouderdomsclausule valt.

De partijen hadden een advocaat mee, maar vertelden zelf ook hun persoonlijke verhaal over de betreffende woning.

Na de pleidooien en vragen van de rechter, deed de voorzitter de suggestie de zitting te schorsen en partijen te vragen om tot een schikking te komen. Iedereen moest de zaal verlaten. We zagen de advocaten van beide partijen met hun cliënt overleggen en vervolgens met elkaar. Dat ging meerdere malen heen en weer. Na 20 minuten mochten we de zaal weer in en vroeg de rechter of partijen tot een schikking waren gekomen. Dat was niet het geval. De eis tot schadevergoeding bedroeg € 17.000 in eerste instantie wilden partijen het resultaat van het overleg niet meedelen. Na aandringen kwam boven tafel dat partijen tot op € 2.000 na tot elkaar waren gekomen.

Toen legde de voorzitter uit dat zij tijdens de schorsing ook overleg hadden gevoerd en gaf aan dat zij ‘door de oogharen’ het verdere verloop van de zaak voor zich zag. Nader onderzoek naar de constructiefout was nodig. Daarvoor moest een deskundigen bericht worden opgesteld. Deze hele verdere procedure kon nog wel drie jaar duren (en die was al in 2015 gestart). Bij een schikking kon nu direct alles worden geregeld, was het klaar en kon iedereen naar huis.

Uiteindelijk vonden partijen elkaar en werd er geschikt. Het hof maakt meteen een executeerbaar procesverbaal op met alle details. Tot en met het bankrekeningnummer waarop de schade moest worden vergoed. Als toetje mochten we ook nog wat napraten en vragen stellen aan de rechters.

Tevreden over deze mooie afloop hebben we daarna nog geluncht en wat gedronken. Hoe vaak maak je mee dat een direct resultaat de uitkomst is bij een comparitie voor het Gerechtshof?

%d bloggers liken dit:
Spring naar toolbar