Lezing over slachtofferschap populair

09 juni 2018, Amsterdam – Vandaag stond de verdachte eens níet centraal in het strafproces; dit keer was het de beurt aan het slachtoffer. Wat voor rechten heeft het slachtoffer tegenwoordig? Van keizer Napoleon tot de EU richtlijn minimumnormen slachtoffers; mr. Alex van Kernebeek legde het ons vandaag allemaal haarfijn uit.

Vandaag gaat het niet over de verdachte, maar over het slachtoffer in het strafproces.

mr. Alex van Kernebeek houdt een betoog over de (14) slachtoffer rechten.

Slachtofferschap
Mr. Alex van Kernebeek, op dit moment trainer bij de politie eenheid Amsterdam, heeft ons meegenomen in de actuele ontwikkelingen van de rechten van het slachtoffer. Vanuit zijn ervaring  (o.a.)  als medewerker van Slachtofferhulp Nederland (SHN), is hij veel in aanraking geweest met slachtoffers door hen bij te staan.  Een strafrechtsysteem waarbij vooral de verdachte centraal staat, is  volgens hem verleden tijd. De wetgever, maar ook zeker het openbaar ministerie en de rechtbank, nemen steeds meer de rol van het slachtoffer mee in hun overwegingen en beoordelingen.

Verleden tijd
Eerst heeft Alex ons meegenomen in een stuk geschiedenis over slachtofferschap: vanaf de tijd van Napoleon en zijn Code Penal in begin 19e eeuw, via de Wet Terwee uit 1995 tot aan de huidige en toekomstige ontwikkelingen met onder andere de in 2017 in werking getreden EU richtlijn minimumnormen slachtoffers.

Wat is een slachtoffer?
Verder heeft Alex ons uitgelegd wat er nu precies onder een slachtoffer wordt verstaan (artikel 51a Sv). Een slachtoffer in de zin van de wet heeft een andere betekenis dan de normatieve lading die vaak aan de definitie wordt gegeven. Zo is ook een rechtspersoon slachtoffer als er bijvoorbeeld van hem is gestolen (denk aan winkeldiefstal). Ook hebben wij geleerd dat een aangifte niet noodzakelijk is om als slachtoffer aangemerkt te worden. Wel is dat natuurlijk noodzakelijk voor de strafrechtzaak.

Wat is een slachtoffer?

U vraagt, wij draaien
Om de groep erbij te houden, was Alex meer dan voorbereid en had hij wat pittige stellingen geformuleerd. De groep was erg nieuwsgierig en stelden veel vragen. Dit bracht ons mooie discussies. Is bijvoorbeeld een verdachte die drie dagen in verzekering heeft gezeten en naar later blijkt onterecht is aangehouden (sepot 01) een slachtoffer? Het antwoord vind u in artikel 51a, eerste lid, Sv.

Alex houdt de groep erbij door interactieve vragen te stellen: waar of niet waar?


Let the battle begin!

Na een korte pauze was het tijd voor een kennistoets met een, voor de meesten, wel héél spannend muziekje op de achtergrond. Middels ‘Kahoot’ (een digitaal platform om vragen te stellen en deze via je telefoon te kunnen beantwoorden) werden 13 pittige vragen gesteld. Er stond veel op het spel, want de winnaar zou de trotse eigenaar worden van… een overheerlijke Tony’s Chocolonely ‘melk karamel en zeezout’! Deze werd met een overweldigende score van maar liefst 12.221 gewonnen door onze eigen Ankie! Wat een beschermvrouwe des slachtoffers. De tweede plaats ging naar Catelijne met 9.554 punten. Zij kreeg de troostprijs: een speculaaspop. Het betrof wel een speculaaspop die onderweg naar het studiecentrum slachtoffer was geworden van een ernstige onthoofding in het verkeer. Ach, dat paste dan weer mooi bij het thema. 🙂

Het spannende muziekje van Kahoot werd niet door iedereen als ‘prettig’ ervaren (lees: zenuwslopend).

De uitslagen van de Kahoot-vragen boden mooie stof tot discussie.

En de winnaar is … onze eigen Ankie! Van harte gefeliciteerd!

Geslaagde lezing
Uiteindelijk hebben we samen met Alex de viertien rechten voor slachtoffers besproken. Wij willen Alex enorm bedanken voor zijn zeer interessante en interactieve lezing over slachtofferschap. Het feit dat er meerdere leden vroegen “wanneer dag 2 [komt]“, laat zien dat het een actueel en interessant onderwerp is.

Het bestuur

Leestip
Alex gaf nog een interessante leestip: ‘Goed recht: 25 jaar Slachtofferhulp Nederland’ (ISBN 9789072970084).

Meer weten over de rechten van het slachtoffer? Ga dan via deze link naar Rijksoverheid.nl.

%d bloggers liken dit:
Spring naar toolbar