Excursieverslag: bezoek aan de Tweede Kamer

S.M.G. Koopmans (bron: Tweede Kamer)

28 maart 2019, Den Haag – Maart stond in het teken van de wetgevende macht en bezochten wij de Tweede Kamer. We spraken daar met kamerlid mr. Sven Koopmans, een bijzonder welbespraakte jurist. Daarna kregen we een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer. Een bijzonder mooi gebouw, vol schatten van onze democratische rechtsstaat.

De Tweede Kamer in volle bezetting. Bij ons bezoek waren er maar een handvol kamerleden.

Na een korte incheck procedure, waren we in het hart van onze democratie: de Tweede Kamer. Daar werden we al opgewacht en werden we naar de fractiekamer van de VVD gebracht. Daar stond mr. Sven Koopmans, Tweede Kamerlid, ons al op te wachten.

VVD fractielid mr. Sven Koopmans ontvangt ons in de fractiekamer van de VVD.

We hebben het gehad over zijn rol als Tweede Kamerlid, maar ook hoe de democratie nu eigenlijk werkt. Zo stond Koopmans stil bij zijn eerste ‘daad’ in de Tweede Kamer, namelijk een preambule voor de Grondwet. Kennelijk bestond die nog niet, maar was er wel behoefte aan. Voor een Grondwetsherziening geldt echter de zware procedure. De Staten-Generaal zullen dus een keer ontbonden moeten zijn, voordat het voorstel voor een tweede keer met tweederde meerderheid van stemmen kan worden aangenomen.

De bijzondere Q&A sessie met Koopmans was inspirerend en interessant.

Verder heeft Koopmans het gehad over zijn achtergrond als advocaat, als diplomaat voor onder andere de Verenigde Naties en hoe hij zijn rol als woordvoerder Buitenlandse Zaken ziet. Er ontstonden verder mooie discussies over o.a. privacy, drones als wapens en allerlei andere interessante kwesties.

Tijdens de rondleiding bezochten we onder andere de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer.

Na deze bijzondere ontmoeting, zijn we verder rondgeleid door het immense gebouw van de Tweede Kamer. Heel bijzonder was de Handelingenkamer met alle handelingen die ooit in de Tweede Kamer zijn verricht. Vooral de ‘lege plank’, uit de tijd dat er gedurende een aantal jaren geen Staten Generaal was (1941-1945), was erg indrukwekkend. Ook de oude vergaderzaal en de rooksalon (met diverse portretten van oud-voorzitters van de Kamer) hebben we aangedaan.

De Handelingenkamer is in één woord te bevatten: indrukwekkend!

Aansluitend hebben we nog in de plenaire zaal een debat bijgewoond over de Wmo. Natuurlijk hebben we na afloop gezamenlijk geluncht. Het was een welbestede dag.

En natuurlijk de klassieke groepsfoto tijdens de excursie naar de Tweede Kamer.
De ‘lege’ boekenplank die de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog symboliseert.
%d bloggers liken dit:
Spring naar toolbar