“EU-excursie; volgend jaar twéé dagen”!

Vrijdag 07 september 2018, Amsterdam eindelijk is het zover; onze excursie naar Brussel, het hart van de Europese Unie. Europe, here we come!

Het is natuurlijk prachtig dat je alles vanuit boeken leert, maar niets is zo leerzaam om het veld in te trekken en daadwerkelijk met je eigen ogen te zien hoe het recht tot leven komt. En vandaag waren meer dan 20 van onze leden de gelukkigen die met ons busje naar onze zuiderburen zijn afgereisd. En niemand kon op dat moment weten wat er zich allemaal deze dag zou gaan afspelen …

Nachtje doorhalen
Het is 06:00 uur, Piarcoplein in Amsterdam. Achter het station Sloterdijk is een P+R terrein waar de bus al klaar staat om allemaal enthousiaste en energieke studenten te vervoeren naar het hart van het huidig Europa: de Europese Unie. Nou ja, energiek … bij aankomst kon men een aantal studenten aanschouwen die eruitzagen alsof ze een nacht hadden doorgehaald met ‘de dynamiek van het goederenrecht’ (de horror). Okay, sorry beste leden, het was wat vroeg, maar ja de module fileparkeren hebben we al afgesloten bij het behalen van het rijbewijs, dus dat moeten we wel voor zijn, willen we op tijd in Brussel aankomen! Dus, hop hop! De bus in en gaan! De twee van rechtswege aangewezen tellers beginnen driftig te tellen… ojee, een van onze studenten is nog niet gearriveerd. De voorzitter wilde meteen een Amber-alert uitvaardigen, maar dat was gelukkig niet nodig. Met nog 30 seconden op de teller kwam ook de laatste student zwaar hijgend op de fiets aan. Zo, die was tenminste wel al erg actief op deze vroege ochtend. Met de club compleet, gaf de voorzitter het groene licht aan onze geweldige chauffeur Ingrid. Op naar Breda!

Onderweg naar Brussel!

Volgende halte: Kielegat
Het is inmiddels 07:45 uur als we aankomen op het parkeerterrein Hazeldonk in Breda. De overige leden die hier werden opgehaald stonden al te trappelen op onze komst. Maar eerst zouden we een coffee-to-go halen bij La Place. Dan moesten we wel even onder de snelweg doorlopen. Nou, niet zo zeuren, want daar wacht ons het zwarte goud. Helaas waren ze hij La Place net zo vriendelijk als de gemiddelde New Yorker, dus kozen we ervoor om bij McDonalds een bakkie pleur te nuttigen…aan de andere kant van de snelweg. Tja, we hadden de studenten een parcours beloofd, dus dat wordt dan maar weer teruglopen. Eenmaal aangekomen op de plek waar we eigenlijk begonnen waren, hebben we heerlijk een bakkie koffie gedronken. Omdat Ingrid, onze chauffeur-suprême, ook nog even wakker moest worden (tja, die moest al om 3 uur opstaan!) en de gemiddelde student moeite had om wakker te blijven, hebben van de coffee-to-go maar een coffee-to-go-but-slow gemaakt. Even rustig wakker worden … Inmiddels sprokkelt Ankie alle McDonalds speculaasjes bij elkaar, want wellicht komen die later nog van pas. Na deze korte onderbreking, was de club helemaal compleet. De reis naar België kon beginnen.

De blauwe EU-vlag pronkt trots in het Europees parlement

Over blauwe vlaggen, gouden sterren en de heilige maagd Maria
Kort nadat we over de grens van België zijn gegaan, begon Ankies Grote Kennis Quiz. Een test met 20 vragen over de identiteit en het doen en laten van De Mol. De kandidaat die het minst weet ligt uit het spel. Behalve De Mol… die hoeft nooit naar huis. Oh nee, dat is een ander spel. Nee, dit spel was veel spannender en met veel meer sensatie. Er waren heuse boekjes over de EU te winnen en zelfs een doosje Merci. De vragen waren ondraaglijk moeilijk en zelfs prof. Sap sprak zijn verbazing uit over de moeilijkheidsgraad. Een vraag was zó moeilijk, dat Ankie zelf het antwoord niet had! Wát een quiz! Als we één ding geleerd hebben is dat het Europees parlement niet 751 leden kent, maar 750 plus 1! Jawel, de voorzitter noemen we natuurlijk wel apart.

Na deze zenuwslopende quiz, nam prof. Sap het woord. Tja, je neemt een prof. Europees Recht mee, dus daar hoort natuurlijk op zijn minst toch wel één college bij. Het college nam vrij snel een filosofische en theologische wending.

Prof. Sap pakt zijn moment.

Het ging over de betekenis van de Europese vlag en waar deze vandaan komt. Waarom is de vlag blauw? Waarom heeft deze twaalf gouden sterren? En wat heeft Maria, de moeder des Gods, nu te maken met deze vlag? De conclusie uit dit onderzoek is, dat de blauwe kleur is gebaseerd op het jurkje van Maria en dat de twaalf sterren, naast het getal van perfectie en het aantal uren op een klokwerk, ook is gebaseerd op de halo van Maria. Het zou goed te zien zijn op diverse portretten van Maria: haar halo bestaat uit twaalf sterren.  Maarja, 12 is ook het atoomnummer van magnesium en de sterkste windkracht in de schaal van Beaufort. En wist u al dat de berg Olympus oorspronkelijk bewoond was met twaalf godheden en dat Hercules twaalf moeilijk opdrachten moest vervullen om onsterfelijk te worden? De twaalf sterren kunnen natuurlijk ook gebaseerd zijn op het sprookje ‘de twaalf luie knechten’ al zal dat wat minder spectaculair klinken. En op 12 rijmt ook niets (probeer het maar eens). Dus 12 blijkt eigenlijk te betekenen: this is one of a kind. Wat een diepgaand college was dit! Daar moet een proefschrift van gemaakt worden. Wat wel geconcludeerd kon worden was dat de vlag al vóór de EU was bedacht door de Raad van Europa en dat deze uiteindelijk is gebruikt voor de vereniging van het huidig Europa: de Europese Unie. Zouden de medewerkers van de EU dit ook weten? In ieder geval is onze groep tot aan de tand bewapend met een frisse dosis kennis over de Europese Unie.

Het Europees parlement

Arrivée Bruxelles
Om 10:30 uur waren we dan eindelijk gearriveerd op locatie. De passagiers werden door de purser bedankt voor het vliegen met AJV Airlines en werden vriendelijk verzocht hun stoelen rechtop te zetten en hun tafeltje in te klappen. Eenmaal geland, werden we verenigd met Ruth, die al ter plaatse was. Het clubje compleet, het avontuur kon beginnen! We waren in de bus door iemand gewaarschuwd dat de veiligheidscontrole extreem zouden zijn, dus iedereen was in de paniek wat ze nou moesten doen met hun deodorant, flesjes water, make-up pakketten, krultangen en 50-delige style sets. Gelukkig bleek het allemaal wel meevallen en waren we vrij snel zonder al te veel problemen in het gebouw van het Europees parlement beland.

De leden luisteren aandachtig naar de uitleg

Brexit is een dingetje
Daar werden we opgevangen door Olaf Schneider, een van de voorlichters van de EU. Olaf gaf ons een interessante inkijk in hoe de Europese Unie nu is opgebouwd en wat het Europees Parlement nu inhoudt. Bij de vraag uit hoeveel parlementsleden het Europees parlement bestond, zei een aanwezige vrijwel meteen spontaan en op niet mis te verstane wijze: dat zijn er 750 PLÚS 1! “Ehhhh, dus 751”, zei Olaf direct daarna. Tja, je kunt als jurist niet specifiek genoeg zijn, toch? We vragen ons nog steeds af of Olaf wel wist dat hij te maken had met meer dan 20 universitaire rechtenstudenten en een professor Europees Recht. Het maakte de lezing in ieder geval wel extra interessant. Zeker als je de Brexit een ‘dingetje’ noemt en aangeeft dat het budget van de Europese Unie 152 miljard is op jaarbasis.

Spotprent over de Brexit

Verdeling van het aantal zetels

Ik ga op reis en neem mee
Daarna was het aan de beurt aan Leonhard den Hertog, de adviseur op asiel en migratie van Sophie in ’t Veld, Europarlementariër binnen de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). We hadden gehoopt om Sophie zelf te spreken, maar het blijkt dat op elke vrijdag de parlementariërs naar huis gaan en dus helemaal niet aanwezig zijn. Foutje, bedankt. Gelukkig kon Leonhard ons opvangen en daar waren wij heel blij mee! De lezing van Leonhard ging vooral over de politiek sensitieve opvangrichtlijn voor asielzoekers en we hebben het gehad over het harmoniseren van wetgeving. Maar wat toch wel verbazingwekkend blijft, is de eeuwige verhuizing tussen Brussel en Straatsburg. Dat is aan een gezond nadenkend mens gewoon niet uit te leggen. Aan een niet gezond denkend mens overigens ook niet.

De plenaire vergaderzaal in panorama

Olaf legt alles uit over de zaal

Wat zei hij nou?
Omstreeks 12:30 uur was het weer de beurt aan Olaf die ons meenam naar de plenaire vergaderzaal van het Europees parlement. Er wordt in deze zaal gewerkt met alle 24 talen van de unie, dus waren er ook zoveel tolkenhokjes aanwezig. Wat een enorme onderneming om alles live te vertalen. De gemiddelde tolk kan vijf talen, dus met drie tolken kunnen ze vijftien talen dekken. Dan blijven er gemiddeld nog tien talen over die ze niet kennen, dus dan moet de samenwerking opgezocht worden met een andere tolk die de taal wel kent. De vertaling gaat dan over twee schijven. Wat een ongelofelijke onderneming moet dit zijn. Dan wordt een Duitse grap vertaald in het Engels en vervolgens weer in het Grieks. Tja, de vraag is dan nog of de grap wel aankomt. Want we weten allemaal: Duitsers maken geen grappen.

De groep poseert in de plenaire zaal

Omelette de fromage!
Om 13:00 uur was de rondleiding in het Europees parlement klaar. Inmiddels begonnen sommige magen een hard protest en was het dus tijd voor een heerlijke lunch. Nadat de lekkere omelettes variété en de tosti’s ham-kaas waren genuttigd, kreeg iedereen de mogelijkheid om de stad op eigen tempo te ontdekken.

De audiotour

Planetarium…ehh Parlementarium
Een groot deel van de groep ging echter naar het Parlementarium, een soort expositie over de ontstaansgeschiedenis van de unie. Bijna iedereen had het echter over het Planetarium (iets met Artis, wellicht)? Enfin, het was een mooie expositie waarbij je met een audiotour begeleid werd. Zo kon je in een lange gang zien wanneer welke landen bij de EU zijn gekomen en hoe dat is gegaan. Aan het einde was nog een indrukwekkende expositie over de propaganda van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Want tja, dat is toch wel dé reden geweest om de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS) op te richten, toch wel de voorganger van wat we nu kennen als de Europese Unie.

Na de expositie kon er weer lekker een bakkie koffie genuttigd worden. Bij het drinken van ’t bakkie zagen we ineens diverse speculaaskoekjes op de tafel verschijnen met een bekend geel M-logo. Ankie had het goed gezien; de koekjes uit Kielegat kwamen toch nog van pas!

Wij stellen u hier Lex voor, uw nieuwe mascotte
Aan het einde van de expositie was een winkeltje met alle mogelijke EU-merchandise die je je maar kan bedenken. Van vlaggetjes tot mokken en van ballonnen tot schilderijen. En dáár zat hij dan: Lex (voor vrienden ook wel Ted), een enthousiaste EU-beer die meteen de aandacht trok van Ruth. Ruth kon zich niet bedwingen en handelde meteen naar eer en geweten. “Deze lieve beer kunnen we toch niet zomaar achterlaten!”, aldus de kersverse moeder. En hij heeft zo’n lief blauw truitje van de EU aan (de kleur van de jurk van Maria)? Ruth twijfelde geen moment en vroeg aan de plaatselijke medewerker van jeugd- en berenzorg of ze deze beer mocht adopteren. Nou dat kon tegen een relatief redelijk bedrag. En nu heeft onze vereniging dus een mascotte met Ruth als geestelijk moeder. Welkom, Lex!

Lex, onze nieuwe mascotte

Lex is geslaagd en heeft chocolade!

De grote chocolade hunt
Na deze feestelijke bezigheid, trokken wij de binnenstad van Brussel in. Want wat doe je als je in Brussel bent? Juist, chocolade kopen! Onderweg kwamen we een chocolaterie tegen, maar daar werkten ze met goudprijzen in plaats van met chocoladeprijzen. Lex vond dat geen goed idee, want zijn kamertje moet thuis nog worden ingericht. Dus gingen we verder zoeken. Na ongeveer een half uur lopen, kwamen we aan op de Grote Markt. Daar was een enorm festival aan de gang met wijn en bier. Heel naar allemaal, natuurlijk. Maar wij hadden natuurlijk een missie: chocola. Uiteindelijk had Lex een goede winkel gevonden en werd er naar hartenlust chocolade aangeschaft. Daarna zijn we als de bliksem weer teruglopen, want om 18:00 uur hadden we met z’n allen afgesproken in het restaurant waar we de dag met een heerlijke maaltijd zouden gaan afsluiten.

Lex had dorst

Diner
Uiteindelijk kwam de ploeg weer bij elkaar en werden we getrakteerd op een heerlijke maaltijd. Lex zat al meteen aan het bier (het was een ‘sneeuwwitje’ hoor, geen écht bier). Wat is dit toch fantastisch dat we dit met z’n allen hebben gedaan vandaag.

Hiep hiep hoera!
Voldaan en met een volle buik gingen we omstreeks 20:00 uur weer retour naar Nederland. Maar er was nog een klein geheimpje dat onthuld moest worden. Er bleek namelijk een jarige onder ons te zijn deze dag. En niet zómaar een jarige, een ware Sarah! Mariëlle was deze dag 50 jaar geworden en zag deze excursie als een echt verjaardagscadeau. Wat een karakter, dat je gewoon je 50ste verjaardag afzegt om met ónze AJV EU-excursie mee te gaan. Pure toewijding. Uiteraard is er luidkeels gezongen voor haar.

Mariëlle wordt in de bus alsnog verrast

Helaas heeft ze het niet geheim voor ons kunnen houden. Tja, als je je geboortedatum moet opgeven, dan kun je ervan op aan dat het bestuur je alsnog verrast met een leuk presentje. Daarom kreeg Mariëlle de authentieke, zeer gelimiteerde EU-pen cadeau. Wát een verrassing, wát een verjaardag! Een dag om nooit meer te vergeten.

Willem van Oranje, vader des vaderlands
Net toen iedereen een beetje begon in te dommelen, wist prof. Sap ieders aandacht te trekken door een tweede verrassingscollege. Het is natuurlijk geen reisje met stichting de Zonnebloem! Het is een educatief programma. De professor had beloofd dat het een luchtig onderwerp zou zijn. Hij heeft vervolgens een stukje geschiedenis verteld over de Grote Markt in Brussel. Dat is dat prachtige plein met al die gouden versierselen en mooie bouwwerken waar deze middag dat bier- en wijnfestijn aan de gang was. Op de Grote Markt werden in 1568 de graven Egmont en Horne, twee Nederlandse vooraanstaande edellieden, onthoofd door de hertog van Alva. Dit was in opdracht van koning Filip II van Spanje vanwege de beeldenstorm. Deze actie van Alva luidde het begin in van de gewapende Nederlandse Opstand en dus het begin van de 80-jarige oorlog met Spanje.

De Grote Markt heden ten dage

Willem van Oranje, de vader des vaderlands, had ook bij de arrestatie aanwezig moeten zijn, maar die trapte niet in de val van Alva, aldus prof. Sap. Als hij wel op de diner uitnodiging van Alva was ingegaan, was hij ook vrijwel zeker onthoofd geweest. En dan was dus ons koningshuis, zoals we deze nu kennen, dus nooit zo ontstaan. Dat is dan toch wel een bijzonder moment geweest in de geschiedenis van ons vaderland. Gelukkig een luchtig onderwerp op zo’n volle maag. Verder gaf prof. Sap nog een aantal tips hoe je een baan kunt krijgen bij de Europese Unie. Tja, helaas waren díe tips exclusief voor de deelnemers in de bus. De trip moet natuurlijk wel een béétje exclusief blijven.

Sommige leden hebben zelfs Manneken Pis gespot!

De laatste loodjes
Vanaf 22:00 uur zou een deel van de A16 volledig worden afgesloten met als gevolg een ellendige omweg. Gelukkig reden we om 21:59 uur langs de afzetting en zagen we de ‘poorten’ net achter ons dichtklappen. Dat is pas mazzel! Zeker voor Ingrid, want die moet vanaf Amsterdam nog weer dat pokkeneind terug naar Zwolle. Gelukkig heeft ze een goed gevoel voor timing en konden we dus gewoon onze weg vervolgen.

Het is tijd: de hoogste tijd
Om 22:45 uur, ruim voor de geplande aankomsttijd, komen we weer aan in Amsterdam. De trip zit er nu toch echt op. We kijken terug naar een geweldige en succesvolle dag. Studeren aan de Open Universiteit is toch wel vaak een eenzaam bestaan en dan is het geweldig dat wij als vereniging dat contact tussen studenten toch kunnen waarmaken tijdens dit soort excursies. Dit smaakt echt naar meer. Of zoals prof. Sap al zei, “volgend jaar twéé dagen!” Kijk, that’s the spirit. Die heeft de smaak te pakken.

Via deze weg dan ook een bijzonder dankwoord aan prof. Sap die met zijn kennis en expertise deze dag tot een absoluut succes heeft weten te brengen. Het bestuur is immens blij dat docenten en medewerkers van de Open Universiteit ons weten te ondersteunen en hun kennis en expertise met ons willen delen om onze bijeenkomsten tot een succes te maken. Ook waren we ontzettend blij met onze enthousiaste chauffeur Ingrid van South West Tours. Topper!

Bedankt allemaal en we zien jullie graag bij een van onze volgende bijeenkomsten en/of excursies.

Namens het bestuur,

Mark Achterbergh LLB

De groep poseert bij de vlaggen van alle lidstaten van de Europese Unie.

%d bloggers liken dit:
Spring naar toolbar