“Deelname aan SummerCourt is uniek en overweldigend”

08 juli 2018, Amsterdam – Afgelopen week hebben 87 rechtenstudenten deel mogen nemen aan SummerCourt, een stage georganiseerd door de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie. Het is een uniek kijkje in de keuken van beide organisaties. Nieuwsgierig geworden wat SummerCourt nu precies is? En of jij ook mee kunt doen? Uw voorzitter legt het met veel enthousiasme uit. Hij was er dit jaar namelijk  bij en deelt graag zijn ervaringen in een bijgehouden journaal. Een ding is zeker: dit móet je gedaan hebben!

Een intensieve stage
Een week lang meedraaien met officieren van justitie en rechters; welke rechtenstudent wil dat nou niet? Sinds 2009 organiseren de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie een intensieve stageweek voor betrokken rechtenstudenten. Je krijgt een week lang een kijkje in de keuken van beide organisaties. Het is niet zomaar een ‘meekijkstage’, maar je gaat echt aan de bak met echte dossiers en wordt betrokken bij echte zittingen. Je wordt dan ook voor deze week officieel beëdigd als buitengriffier. Vervolgens krijg je de kans om de betrokken officier van justitie en/of rechter vragen te stellen hoe zij omgaan met een bepaalde zaak en wat overwegingen kunnen zijn.

Wat ga je doen?
Deelname aan SummerCourt is uniek en overweldigend; het is een non-stop rollercoaster ervaring waarin je in snelvaart alle facetten van de togaberoepen te zien én te ervaren krijgt. Je gaat als officier van justitie requireren voor een echte rechter, laat je pleitkunsten zien als advocaat en je zittingskills als rechter. Je gaat een echte politierechterzitting bijwonen en wordt vervolgens ‘de zaal uit gestuurd’ vlak voor het vonnis. Vervolgens schrijf je met je maatje zelf een vonnis inclusief veroordeling (of vrijspraak). Deze moet je dan presenteren en vervolgens gaat ‘de echte rechter’ zijn vonnis vellen. Dan kun je zien of jouw vonnis in overeenstemming is met die van de rechter en kun je discussiëren waarom er eventueel verschillen in zitten. Dit was zo onwijs leerzaam, dat kun je gewoonweg niet uit de boeken leren.

Het dagboek van een SummerCourter
Graag wil ik studenten die (nog) niet hebben kunnen deelnemen,  meenemen in mijn ervaringen van afgelopen week. Ik begon deze week met de overtuiging om officier van justitie te worden. Heeft deze week mij op andere gedachten gebracht? Lees mijn journaal van deze week en kom daarachter.

Mijn journaal kun je hier lezen en/of downloaden:
Journaal Achterbergh SummerCourt 2018

Geef je op! 
Geef je dus op voor volgend jaar, want dit is echt een once-in-a-lifetime experience!

Mark Achterbergh
Alumnus SummerCourt 2018 Amsterdam

 

 

 

 

 

Wat is SummerCourt?
SummerCourt biedt maatschappelijk betrokken rechtenstudenten een week lang een kijkje in de keuken van de rechter en de officier van justitie. Hoe komt een rechter tot zijn oordeel en welke afwegingen maakt een officier van justitie? En hoe ziet hun week er eigenlijk uit? Om die vragen te beantwoorden ga je zelf vonnissen schrijven, zelf een requisitoir houden, zelf een zitting leiden en zelf met de politie in gesprek over bevoegdheden die zij willen inzetten. Wil je meer informatie?  [Klik hier].

%d bloggers liken dit:
Spring naar toolbar