De academische zoektocht door de juridische jungle met mr. dr Boonk

26 januari 2019 – de eerste lezing/workshop van het nieuwe jaar is alweer een feit. Vandaag mochten onze leden aan de slag met het zoeken naar academische bronnen onder begeleiding van OU-docent mr. dr. Martine Boonk.

Wat gaan we nu eigenlijk doen?
Als rechtenstudent moet je veel zoekwerk verrichten. En dan hebben we het natuurlijk niet over je spreekbeurt op de basisschool over je cavia. Alleen met de juiste academische bronnen kun je namelijk een inhoudelijk sterke paper schrijven, of in een later stadium van de opleiding, een essay en uiteindelijk je scriptie. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wat voor informatie zoek je dan precies? En welke bronnen zijn dan geschikt? Wat zoek je nou eigenlijk? Dat stond vandaag centraal. Martine Boonk gaf eerst een uitgebreide lezing wat je nu precies moet doen om een goede en efficiënte zoekslag te maken. Daarna hebben we als groep geoefend met een aantal zoekopdrachten. Het resultaat was dat zelfs de meest ervaren studenten (bachelor en master) soms nog werden verrast met leermomenten.

Wat zoek ik?
Zo legde Martine Boonk uit dat het belangrijk is om met de vraag te beginnen: wat zoek ik eigenlijk? Het is belangrijk om te weten hoe wetsartikelen werken en hoe je ze moet analyseren (op basis van elementen en bestanddelen). De (meest gebruikelijke) rechtsgronden werden gebruikt, waarbij wetten, wetsgeschiedenis, jurisprudentie en literatuur te sprake kwam. Maar natuurlijk ook Europees-rechtelijke bronnen.

Met de laptops en tablets in de aanslag, zijn onze leden klaar voor de eerste workshop van 2019!

Waar ben ik?
Daarna hebben we het ook gehad over de vindplaats van deze juridische informatie. Te denken valt natuurlijk aan het (open) internet en de bekende juridische databanken (zoals Kluwer Navigator en Opmaat). Echter, een belangrijk tip was om vooral ook de Universitaire Bibliotheken (UB) af te struinen, omdat veel literatuur niet is gedigitaliseerd. Ook werd benadrukt dat je altijd na moet gaan of er niet al iets nieuws is verschenen. Zodra een boek gedrukt wordt, kunnen dingen al weer achterhaald zijn.

Tot slot hebben we nog heerlijk geluncht en is de kans dat we deze workshop in de nabije toekomst nog een keer organiseren erg groot.

Onze gastspreker mr. dr. Martine Boonk wordt op gebruikelijk wijze door onze penningmeester bedankt voor haar inspirerende lezing en tips & tricks.
%d bloggers liken dit:
Spring naar toolbar