Waardig afscheid stc Den Haag

02 juni 2018, Den Haag – Vandaag was het zover; het afscheid van het studiecentrum Den Haag. Per 1 september 2018 zullen er vier studiecentra door de Open Universiteit gesloten worden. Vooral studiecentrum Den Haag is uiterst pijnlijk; het is een unieke locatie in het hart van de democratie en een pand met een rijke historie. Prins Claus heeft er zijn werkpaleis gehouden. Lees hier verder voor het verslag van deze mooie dag!

Groepsfoto voor het studiecentrum Den Haag

Wat is slavernij
Mr. dr. Bastiaan van der Velden heeft de dag geopend met een inspirerende lezing over ‘De oorsprong van mensenrechtentribunalen: Het gemengde Engels-Nederlandse Hof ter bestrijding van de slavenhandel (1818-1845) in Paramaribo‘. Van der Velden begon met  een rechtshistorische beschouwing wat slavernij nu voor juridische constructie was en wat dit betekende voor de rechtsvervolging.

Mr. dr. Van der Velden start zijn lezing met een uitleg over de juridische betekenis van slavernij.

Afscheid studiecentrum Den Haag
Na deze uitleg hebben wij informeel afscheid genomen van het studiecentrum door een heerlijke taart aan iedereen aan te bieden. Ook de medewerkers van het studiecentrum hebben heerlijk van deze taart gegeten.

Ankie snijdt de taart enthousiast aan.

De afscheidstaart met een AJV tintje

 

 

 

 

 

 

 

 


Het gemengde Engels-Nederl
andse hof ter bestrijding van slavenhandel
Na het taartmoment heeft Van der Velden zijn lezing vervolgd en werd er gesproken over het gemengde Engels-Nederlandse hof in de relatie tot de slavenhandel. Een slaaf was eigendom en was dus geen rechtssubject. Echter, onder omstandigheden kon een slaaf wel een (klein) eigen vermogen opbouwen en kon hij (of zij) ook gestraft worden. Veel was niet in wetten geregeld en werd gebaseerd op het Corpus juris, het oude Romeinse recht. Er werden veel vragen gesteld en gediscussieerd hoe dat tegenwoordig zou passen binnen het huidige Burgerlijk Wetboek.

Hier omschrijft een notaris in 1677 een slaaf als goed met juridische voorwaardelijkheden.

Lunch
Na de zeer interessante lezing van Van der Velden, zijn we met zijn allen gaan lunchen. Ankie, wederom bedankt voor de uitstekende zorg.

Met de complimenten van Ankie 🙂

De lunch na de lezing

 

Wandeling met een rechtshistorisch tintje
Na de lunch, hebben we een groepsfoto gemaakt om daadwerkelijk afscheid te nemen van het studiecentrum Amsterdam. Daarna heeft Van der Velden de groep meegenomen in een anderhalf durende wandeling door het centrum van Den Haag. We begonnen bij Willem van Oranje op het Plein, voor de ingang van de Tweede Kamer. Vervolgens zijn we door het Binnenhof, via de Ridderzaal, naar de andere kant gelopen, naar de Gevangenpoort. Ook werden het Paleis Noordeinde aangedaan en de locatie waar de grondwet van 1848 werd beklonken door koning Willem II en zijn raadslieden. We liepen via de oude locatie van de Hoge Raad naar de huidige zetel van de Hoge Raad.

Start van de rondleiding bij het studiecentrum

Kabinet van de koning en de EU-afdeling

Plakkaat van de Grondwet van 1848

Einde van de rondleiding bij de Hoge Raad

Wij kijken terug op een enorm succesvolle dag. Wij willen in het bijzonder alle medewerkers van het studiecentrum Den Haag bedanken voor hun gastvrijheid en hun jarenlange inzet voor alle bezoekers van het studiecentrum.

Het was een waardig afscheid – vaarwel Den Haag!

Het bestuur

%d bloggers liken dit:
Spring naar toolbar