Excursie: Anne Frank

“Men kan zeggen, je moet je mond houden, maar geen oordeel hebben bestaat niet.” – Anne Frank

Oorlog
Op 10 mei 1940 viel Duitsland Nederland binnen en kwam er een abrupt einde aan de neutraliteit die Nederland sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog had betracht. In de jaren dat Nederland werd bezet door de Duitse bezetter, zijn er vele verhalen opgeschreven. Een van de bekendste verhalen zijn die van Anne Frank; het Joodse meisje in Amsterdam die met haar gezin achter een boekenkast verschool.

Terug naar de boekenkast
Nu, 79 jaar na de inval, gaan we als AJV op bezoek bij datzelfde huis. “Waar recht tot onrecht wordt, wordt verzet tot plicht’, luidt het verzetsmonument in Oostzaan. Wat is de betekenis nog van mensenrechten, als deze op grote schaal worden geschonden? En wanneer geeft onrecht, de burger het recht om tegen haar eigen overheid te ageren en het ‘recht in eigen hand te nemen’? Deze studiedag zal in het teken staan van de actualiteiten over (on)gelijke rechten en non-discriminatie. Zo zal er stilgestaan worden bij de geschiedenis van Anne Frank, gaan we het hebben over omgangsvormen en nazi-Europa en het Europa waar we nu in leven. Na een heerlijke lunch, gaan we als groep het Achterhuis in. We sluiten de dag af met een moment van reflectie.

Aanmelden
Er wordt een actieve houding verwacht, vanwege het interactieve programma. Deelnemers krijgen van tevoren een korte intake die zij moeten invullen. De invulling van het programma wordt daar namelijk deels door beïnvloed.  Daarbij wordt er een (kleine) bijdrage van leden gevraagd. Het is een zeer bijzondere mogelijkheid om achter de schermen te kijken bij de Anne Frank Stichting, toentertijd nog door de vader van Anne Frank, Otto Frank, opgericht.

De dag is alleen voor leden en duurt van 09:00 tot 16:00 uur. Aanmelden kan via de link die leden in hun e-mail hebben ontvangen. Er is zeer beperkt plek, dus vol = echt vol.

Spring naar toolbar